Dette er det viktigste jeg lærte på universitetet

Det er den tiden av året igjen. Tiden hvor mange av dere må å ta en avgjørelse på om det er riktig å begynne på høyere utdannelse til høsten eller om det er bedre å kaste seg rett ut i arbeidslivet. Jeg kan se for meg at mange av dere er lei av skolen og sannsynligvis har få av dere et klart bilde av hvilken studieretning dere ønsker å utforske.

I slike tilfeller kan det være fornuftig å vente et år for eksempel. Jeg håper bare så inderlig at dere alle går tilbake til skolebenken på et eller annet tidspunkt. Det gjelder også de som har tatt en yrkesfaglig utdannelse. Det er nemlig så utrolig mye mer å lære gjennom videreutdanning enn bare fag.

Utdannelse er ikke bare for skolelys

Nå tenker dere sikkert: «Det er lett for deg å si, du som elsker å gå på skole.» Men hold på tålmodigheten en smule lenger så skal jeg gi dere et litt bedre innblikk i hvilke erfaringer jeg har gjort meg på skolebenken.

“If you’re the smartest person in the room, then you’re in the wrong room.”

Dette er vel det eneste sitatet jeg noen gang har tatt til meg. Jeg er fullstendig klar over hvor behagelig det er å være i et rom hvor man føler seg intelligent, verdsatt og i kontroll. Et sted hvor man ikke blir utfordret. Jeg vokste opp i en bygd, hvor det ikke skulle så mye til for å være den smarteste i området. Menneskene var svært intelligente, men de utfordret aldri seg selv. De hadde sine interesser innenfor jordbruk og religion, og det fikk holde. Her fikk jeg muligheten til å skinne, men det gikk ikke opp for meg før lenge etter at jeg kun var en stor fisk i en liten dam.

Da jeg flyttet til storbyen møtte jeg mennesker med sterke meninger og bred kunnskap. I begynnelsen var det ubehagelig. Jeg følte meg liten og dum. Slik er det alltid når man kaster seg inn i noe nytt. Men det å kjenne på det ubehaget er utrolig viktig, for det lærer deg å være ydmyk.

Jeg har aldri følt meg så liten som da jeg tok et årstudium i fransk. Jeg trodde jeg ville møte likesinnede. Personer som kunne litt fransk og ville forbedre språkkunnskapene sine. Slik var det ikke. Alle kunne mer enn meg. Det var mange som snakket flytende og bare trengte papirene for å bli fransklærere.

Det var et slag i tryne for en som alltid hadde vært på topp. Jeg husker jeg gråt etter den første timen. Jeg følte meg som en tulling. Jeg er ikke sikker på hva de andre tenkte om språkkunnskapene mine, men jeg så for meg det verste.

Plutselig hjalp det ikke at jeg hadde hatt gode karakterer på videregående, at jeg hadde en bachelor, at jeg snakket fire andre språk. I det klasserommet var jeg den dummeste. Heldigvis er jeg utrolig sta, og selv om jeg var fysisk kvalm før hver time, kjempet jeg meg gjennom.

Det lønner seg å ikke gi opp

I dag snakker jeg fortsatt ikke flytende fransk, men fy søren så lang jeg har kommet. Jeg er så utrolig stolt av meg selv og når jeg ser tilbake på de første månedene av undervisning virker det ikke så farlig lenger.

Hva så om noen tenkte jeg var dum? Personer som tenker på den måten er i realiteten redd for å kaste seg inn i nye ting. Nå kan jeg snakke fem språk, hvor kult er ikke det? Det aller beste er at jeg har lært meg ydmykhet. Jeg har lært meg hvordan det er for de elevene som henger litt etter. De som ikke lærer like fort som de andre.

Hvis du er en slik elev som alltid har hatt det litt vanskelig på skolen, så kan jeg forstå følelsen av håpløshet. Jeg kan forstå at du noen ganger har lyst til å gi opp. Jeg har tenkt tanken mange ganger gjennom alle mine år i akademia. Men IKKE GJØR DET! Ikke gå tilbake til de komfortable omgivelsene, for jeg lover deg, om noen år vil du føle at livet ikke har gitt deg nok.

Istedenfor å gi opp fordi ting har vært vanskelig, burde du utforske andre muligheter. Du aner ikke hva det vil si å studere hvis du bare har gått på videregående. Alle går gjennom fag og dager som er dritt, men på universitet møter du mer kompetente lærere og du får lov til å utforske de fagene som interesserer deg.

Hvis du virkelig ikke vil prøve å studere, så ta opp kampsport, yoga eller basketball. Dra til et fremmed land, lær språket og utforsk kulturen. Det aller mest givende vi kan gjøre i livet er å tilegne oss ny kunnskap.

Jeg sier ikke at du skal lykkes i alt du prøver, men gi det et forsøk. I aller verstefall vil du møte på ting du ikke mestrer, men da håper jeg du ser på det som en lekse i ydmykhet.

Legg igjen en kommentar